Overslaan en naar de inhoud gaan
Overdenkende vrouw

Praten over suïcide

20.05.2020

Ons land kent jaarlijks drie keer meer doden door suïcide dan door verkeersongevallen. 

We weten dat van alle mensen die door suïcide komen te overlijden zo’n 90% een psychische stoornis heeft. Gedachten aan de dood zijn dan ook vaak symptomen van psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. Je kunt eigenlijk wel stellen dat, zoals koorts een symptoom van een longontsteking is, zo zijn gedachten aan de dood een symptoom van depressie.

Koptekst
Open gesprek

Inhoud

Het bespreekbaar maken van deze gedachten kan vaak verlichting brengen voor de persoon in kwestie, bijvoorbeeld door ernaar te vragen als je je zorgen maakt. Doe dit uiteraard wel zonder daarin een oordeel uit te spreken. Je zult niet de eerste zijn die met de beste bedoelingen uitspraken doet als: ‘je denkt er toch niet over om iets stoms te gaan doen?’ of ‘je denkt toch niet over zelfmoord, of wel?’. In beide voorbeelden heeft de vraagsteller al duidelijk door laten schemeren wat hij/zij ervan vindt. De kans dat dit tot een open gesprek leidt verklein je hiermee.

Stel in plaats daarvan je vraag rechtstreeks, en ondubbelzinnig. Bijvoorbeeld: ‘heb je suïcidale gedachten?’ of 'overweeg je om zelfmoord te plegen?’.

Er wordt nog wel eens gedacht dat als je iemand vraagt naar zijn/haar suïcidale gedachten, je die persoon aanmoedigt of misschien op het idee brengt om zelfmoord te plegen. Het tegenovergestelde is waar. Als je iemand rechtstreeks vraagt naar suïcidale gedachten dan kan dit angst doen verminderen en de kans juist verkleinen. Door open te kunnen praten over suïcide kun je eraan bijdragen dat de persoon zich minder eenzaam en geïsoleerd voelt en misschien zelfs wel een beetje opgelucht.

Meer weten?

In de cursus MHFA wordt uitgebreid geoefend met het aangaan van dit gesprek en de do’s en dont’s. Er is een cursus MHFA voor professionals en een cursus MHFA voor particulieren

Je kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier of via [email protected]. Liever telefonisch contact? Bel ons op 0570-604900.

Meer nieuws

Read more about NIEUW: podcast over Impluz
kind doet handstand
Algemeen

NIEUW: podcast over Impluz

Marjolein en Folkert leggen ons in de aflevering uit wat Impluz doet, wat hun persoonlijke drijfveren zijn en waar ze tegenaan lopen. Beluister de podcast via: https://open.spotify.com/episode
Lees meer
Read more about Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP
Voordeur met fietsen ervoor
Preventie

Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP

Met KOPP worden Kinderen van Ouders met Psychische Problemen bedoeld. Voor deze kinderen/jongeren is het opgroeien in een gezin waar veel spanning of zorgen zijn niet eenvoudig. Het kan variëren van
Lees meer