Heel vaak is wat iemand van binnen voelt helemaal niet zichtbaar aan de buitenkant. Dit ‘dubbelleven’ kost een enorme bak aan energie, terwijl alles al zoveel energie kost als je een depressie hebt. Erover praten vinden mensen vaak moeilijk. Moeilijk vanwege schuldgevoelens, schaamte en stigma ("wat vinden andere mensen nu van mij").

Het verhaal van Julia in het artikel hieronder laat goed zien hoe dit in zijn werk gaat en hoe het komt dat ze zich juist nu wat beter voelt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/julia-heeft-al-5-jaar-last-van-depressies-maar-door-corona-voelt-ze-zich-juist-beter-en-ze-is-niet-de-enige~bfc640cc/

Tijdig de juiste hulp inschakelen is van groot belang bij een depressie. Gelukkig heeft de media hier de laatste jaren meer bekendheid aan gegeven, waardoor 51% van de mensen met stemmingsstoornissen hulp zoekt. Depressie is iets anders dan even een dipje of een sombere maandag. Depressie is een serieuze aandoening waarbij het belangrijk is er vroeg bij te zijn!

Wees je er dus van bewust dat je depressie helemaal niet hoeft te zien aan de ander. Maar als je toch signalen opvangt, of het gevoel hebt dat er ‘meer aan de hand is’, maak het dan bespreekbaar!

Het bespreekbaar maken van de gevoelens helpt bij het doorbreken van dit eenzame lijden en het gevoel een dubbelleven te leiden. Uiting geven aan de gevoelens en de machteloosheid, bij iemand met een echt luisterend oor, kan voor veel mensen al een flinke steun zijn. 

Een écht luisterend oor van iemand die met volle aandacht aanwezig is, zonder in adviezen, meningen of oordelen te schieten... Als naaste van iemand met depressie is dat best een opgave. Want de machteloosheid van degene met depressie kan ook jou als naaste een machteloos gevoel geven. Zorg dan goed voor jezelf. Ga er regelmatig tussen uit en lucht ook jouw hart (met respect voor de privacy van de ander uiteraard!), zo creëer je ook de momenten waarop je weer kwaliteit kunt geven.

Maak je je zorgen over of iemand depressief is of een depressie ontwikkelt en weet je niet wat je moet doen? Je kunt altijd je eigen huisarts bellen voor een advies.

 

Symptomen van een depressie

  • Een ongebruikelijk gevoel van somberheid
  • Geen plezier en interesse meer
  • Geen energie en vermoeid
  • Gevoel dat hij/zij waardeloos is
  • Gedachten aan de dood of suïcide
  • Moeite met concentreren
  • Langzamer bewegen of rusteloosheid
  • Veranderingen in slaappatroon
  • Verandering in eetgewoontes

Bovengenoemd zijn de symptomen waar naar wordt gekeken om de diagnose te stellen. Als iemand klinisch depressief is, dan zou hij 5 of meer van deze symptomen hebben, inclusief op zijn minst een van de eerste twee. Vaak gaat depressie gepaard met angst en/of middelengebruik.

Vroegtijdige doorverwijzing naar een specialist zoals een arts, psychiater of psycholoog is van groot belang. Zij kunnen een diagnose stellen en professionele hulp in gang zetten. Het lang blijven lopen met een depressie kan tot suïcide leiden.

In de MHFA cursus leer je natuurlijk geen diagnoses stellen, maar wel signalen te herkennen zodat je weet hoe te handelen en hoe het bespreekbaar maken. Hiermee kan je iemand met een depressie tot een enorme steun zijn.

Interesse? Vanaf mei bieden we MHFA ook in een online variant aan in verband met de corona-maatregelen! Stuur een mailtje naar info@mhfa.nl en wij nemen contact met je op.