Het zal niet de eerste keer zijn dat een collega met burn-out klachten thuis komt te zitten en dat zijn/haar collega’s vertellen dat ze dit al maanden lang aan hebben zien komen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat collega’s hierover het gesprek met elkaar aan gaan en als dit wel gebeurt, is het ook niet altijd zo dat dit ondersteunend is voor de betreffende collega (ondanks de vaak goede bedoelingen).

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om in dit soort situaties het gesprek aan te gaan, en dat is jammer, want we weten ook uit onderzoek, dat mensen in de directe omgeving van iemand met psychische klachten vaak juist ‘het verschil’ kunnen maken.

In de cursus MHFA maken we gebruik van een actieplan om de cursisten te helpen dit gesprek aan te gaan. Dit actieplan zorgt ervoor dat je een leidraad hebt voor een gesprek met mensen in je omgeving waar je je zorgen om maakt. Gedurende de cursus zul je dit actieplan ook daadwerkelijk zelf gaan oefenen met je mede cursisten.

Het actieplan heeft verschillende functies:

-inschatten of er sprake is van een crisis (en hoe te handelen in geval van crisis).

-het helpt jou om het gesprek met de betreffende persoon op een voor hem/haar prettige en gelijkwaardige wijze vorm te geven.

-je leert hoe je iemand kunt benaderen en waar je in je benadering rekening mee moet houden.

-het actieplan is er tevens op gericht dat je niet alleen het gesprek aan gaat, maar dat je iemand ook motiveert om de stap naar hulp te zetten. Immers, hoe langer iemand met psychische klachten rond loopt zonder de juiste hulp, hoe moeilijker herstel wordt voor diegene.

-je leert welke praktische hulp en informatie jij zelf kunt bieden.

 

Meer weten? Neem contact met ons op via info@impluz.nl of 0570-604900.