Op 17 mei j.l. gaf koningin Maxima een openhartig interview aan Matthijs van Nieuwkerk op Npo 1.

Gedurende het interview komt ook de suïcide van haar zusje ter sprake en benoemt ze het belang van preventie.

 

"Onze ervaring met mijn zusje was dat zij niet oké was voor de laatste acht, negen jaar voor haar dood. Toch hing er een beetje een taboe en praatten we er niet over. We wisten niet precies wat de diagnostiek was en hoe wij geholpen konden worden om haar beter te helpen. Zij had een depressie, een persoonlijkheidsstoornis. We hebben af en toe met ons beste kunnen haar geprobeerd te helpen. De realiteit is: professioneel ben je niet. Een paar keer is zij opgenomen. Er moet veel gedaan worden aan de geestelijke gezondheidszorg. Er is veel te doen voor jonge mensen, dat we echt preventief gaan werken. Dat we early warnings kunnen zien en heel snel helpen.

Mijn zusje had sneller moeten worden geholpen. Door ons misschien, hand in eigen boezem. Wat ik heb geleerd van deze ervaring die ik heb gehad, is dat anderen die ervaring niet moeten hebben. Weet u, als iemand in je familie zelfmoord pleegt… het is niet alleen maar verdriet en frustratie dat je iets anders had kunnen doen, maar er komt van alles bij. Angst, schaamte, er speelt van alles. Ik verwijt mezelf niets, net als mijn familie. Maar het is iets van: misschien hadden we meer kunnen doen. Ik weet niet waar zij nu is, maar ik denk nu aan haar met een hele grote glimlach. En dat vind ik heel fijn.”

~ Máxima, Npo1, 17/5/2021.

 

MHFA tip: maak jij je zorgen over of iemand suïcidaal is? Vraag ernaar.

Met de cursus MHFA rusten we mensen toe om signalen in een vroeg stadium te herkennen en leren ze hoe ze moeten handelen, zodat iemand zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. Een veel voorkomende misvatting over suïcide is dat mensen er niet naar vragen omdat ze bang zijn dat ze de ander daarmee op ideeën brengen. Het tegendeel is waar. Vaak voelen mensen zich ontzettend schuldig over het feit dat ze suïcidale gedachten hebben, of schamen ze zich ervoor. Als er dan eindelijk iemand naar vraagt werkt dit vaak juist bevrijdend en normaliserend.

Meer weten? Schrijf je nu in voor onze open online MHFA cursus via:

https://mhfa.nl/cursus/online-1-8-jul/