Overslaan en naar de inhoud gaan
Jongen en meisje in gele trui.

Brussengroep: in de spotlights 12 tot 16 jaar

De groep is bedoeld voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar, die opgroeien met een broer of zus met ADHD of een Autisme Spectrum Stoornis (zoals PDDNOS). Die stoornis heeft gevolgen voor het hele gezin: voor je ouders maar ook voor jou als broer of zus (brus). Je krijgt met situaties te maken die niet altijd makkelijk zijn om mee om te gaan. Soms kun je het gevoel hebben dat jij veel minder aandacht van je ouders krijgt of dat je broer of zus veel meer mag. Je hebt misschien regelmatig last van het gedrag van je broer of zus omdat deze bijvoorbeeld heel snel boos wordt. Het kan ook zijn dat je te maken krijgt met vervelende reacties vanuit je omgeving.

Een bijzondere broer of zus

In de Brussengroep voor jongeren ontmoet je andere jongeren met een bijzondere broer of zus. Je praat met elkaar over hoe het voor jou is om zo'n broer of zus te hebben. Je doet samen leuke dingen. Je kunt vragen stellen aan anderen brussen of aan de begeleiding.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Leuke en moeilijke kanten van je broer/zus.
  • Negatieve en positieve gevoelens over je broer of zus.
  • Omgaan met moeilijke situaties thuis
  • Wat vertel je aan je vrienden/vriendinnen?
  • Hoe zorg je goed voor jezelf?
  • Informatie over de stoornis: wat houdt die in en wat zijn de gevolgen voor het gedrag?

Niet in jouw gemeente?

Onze trainingen worden aangeboden in je eigen gemeente. Staat de training gepland, dan kun je je direct inschrijven in jouw gemeente. Staat jouw gemeente er niet bij? Meld je dan aan via het interesseformulier. We houden je dan op de hoogte zodra de training in jouw gemeente aangeboden wordt.

Houd mij op de hoogte