Meisje met ballonnen

DOK! Training

Koptekst
In het kort

Inhoud

De Ouder Kind !nterventie (DOK!) helpt jou als professional bij de behandeling van gezinnen waarbij een problematische gehechtheid is tussen ouder(s) en het jonge kind.

Koptekst
Inhoud

Inhoud

De relatie en/of gehechtheid tussen ouder(s) en het jonge kind loopt niet altijd vlekkeloos. De DOK! Training richt zich op het vergroten van een veilige gehechtheid tussen jonge kinderen (van 0 tot 5 jaar) en hun ouder(s). De training is bedoeld voor het behandelen van een problematische gehechtheid binnen het gezin.

Koptekst
Achtergrond

Inhoud

Er is een duidelijk omschreven protocol voor het behandelen van een onveilige ouder-kind relatie op cognitief gedragstherapeutische basis. Op geleide van de hypothese over de problematische gehechtheid, wordt samen met de ouder(s) gekozen welke accenten gelegd worden in de behandeling. De DOK! is een protocollaire behandeling op maat voor ouder(s) en kind, zowel in de geestelijke gezondheidszorg als in de jeugdhulpverlening.

De DOK! Training maakt gebruik van mentalisering bevorderende video-reflectie, gebaseerd op de Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen. Deze cirkels zijn visuele weergaven van de vier gehechtheidsclassificaties van Mary Ainsworth. Tijdens de training maak je gebruik van de theorie uit het boek ‘Er zijn voor je kind’ van Brok & De Zeeuw (2008).

Koptekst
Opbouw

Inhoud

De DOK! Training bestaat uit 25 sessies met 8 video-opnames. Tijdens de sessies worden vier basismodules en acht verdiepingsmodules behandeld.

De basismodules:

 • Wat is gehechtheid?
 • Valkuilen en doelen.
 • Plezier delen.
 • Doelen.

De verdiepingsmodules:

 • Nadenken en Aandachtig zijn.
 • Observeren van je kind.
 • Randvoorwaarden van veiligheid: zelfregulatie.
 • Troosten en Kalmeren.
 • Helpen en Opletten.
 • Verwarring kalmeren.
 • Zelfvertrouwen als ouder.
 • Samenwerken en familie.

Koptekst
Wie geven deze training

Inhoud

De Dok! Training wordt gegeven door een GZ psycholoog en/of klinisch psycholoog.

Koptekst
Resultaat

Inhoud

Na het volgen van de DOK! Training ben jij als professional in staat om ouders vaardigheden aan te reiken die de ouder-kind relatie verbetert.

Koptekst
Voor wie

Inhoud

De DOK! Training is bedoeld voor gedragswetenschappers, wetenschappelijk onderzoekers, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen en jeugdhulpverleners (die werken met kinderen van 0-5 jaar) en die met DOK! willen gaan werken.

Koptekst
Praktische informatie

Inhoud

Cursusduur

De cursus duurt twee dagen (van 09.30 tot 16.30 uur).

Intervisie en verdieping

Aansluitend op de training kan er op aanvraag een supervisietraject gevolgd worden door de deelnemers. In vijf bijeenkomsten (in een kalenderjaar) bespreek je een casuïstiek. Deze bijeenkomsten worden separaat in rekening gebracht.

Ter verdieping en om de kennis up-to-date te houden, is het mogelijk om -na het volgen van de training- jaarlijks een bijscholing te volgen.

Aantal deelnemers

De DOK! Training bieden wij aan bij minimaal 6 deelnemers, maximaal 15 deelnemers.

Koptekst
Kosten

Inhoud

Onze trainingen bieden wij in principe incompany aan. Wil je graag een training op open inschrijving bij ons volgen? Neem dan contact met ons op.

Tweedaagse incompany training met 6 t/m 8 deelnemers: € 6.700,- (excl. btw).
Tweedaagse incompany training met 9 t/m 15 deelnemers: € 12.900,- (excl. btw).

Dit is inclusief het boek ‘Er zijn voor je kind’ van Brok & De Zeeuw (2008). Het handboek en werkboek krijg je tijdens de cursus uitgereikt. Op trainingsdagen staat er een lunch voor je klaar.

De kosten voor het supervisietraject zijn op aanvraag te verkrijgen.

De kosten voor een open inschrijving bedragen € 800,- (excl. btw) per deelnemer.

Koptekst
Locatie

Inhoud

Bij een incompany training kies jij de locatie.

Koptekst
Accreditatie

Inhoud

De DOK! Training is NIP/NVO geaccrediteerd onder nummer 403440: herregistratie 6 punten, diagnostiek 1,5 punten, behandeling 1,5 punten.

Je ontvangt na afronding van de cursus een certificaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over de DOK! Training of heb je interesse? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Liever telefonisch contact? Dat kan! Bel ons gerust via telefoonnummer 0570 - 604 900.

Ik heb interesse!

Velden met een zijn noodzakelijk
Indien van toepassing
Indien van toepassing

De Dimence Groep respecteert een ieders privacy. Met de verstrekte gegevens gaan wij integer en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om. Voor meer informatie over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken, zie graag onze privacy- en cookieverklaring