Overslaan en naar de inhoud gaan
Een gesprek aan tafel tussen 2 mannen

MHFA; Mental Health First Aid (professionals)

Koptekst
In het kort

Inhoud

De training ‘Hulp bieden aan mensen met psychische problemen’ leert deelnemers eerste hulp te bieden aan mensen met psychische problemen. Of dit nu in de privé- of zakelijke omgeving van toepassing is. Iedereen vanaf 18 jaar kan deze cursus volgen.

Koptekst
Inhoud

Inhoud

De afkorting MHFA staat voor Mental Health First Aid. Oftewel; eerste hulp bieden aan mensen met psychische problemen. De training MHFA geeft jou handvatten om dit te kunnen doen. Je kunt in diverse situaties te maken krijgen met mensen met psychische klachten. De training is bijzonder geschikt voor diegenen die hier onverwacht mee te maken kunnen krijgen. Dat kan in privésfeer zijn maar ook voor je werk. Tijdens de training leer je de signalen van een psychische aandoening te herkennen en leer je hoe je het gesprek hierover aan gaat. Een actieplan ondersteunt je hierin.

Ook leer je te handelen in crisissituaties zoals bijvoorbeeld suïcide of een paniekaanval.

Koptekst
Mental Health First Aid

Inhoud

MHFA is een training voor iedereen. Wist je dat één op de vier Nederlanders ergens in zijn leven te maken krijgt met psychische problemen? Het is fijn als je leert hoe je hiermee om kunt gaan. Daarom ligt bij de MHFA training de nadruk op contact van mens tot mens. Juist ook als je beroepsmatig handelt. Door het volgen van een MHFA training vergroot jij je kennis en ontwikkel je vaardigheden om deze situaties optimaal tegemoet te treden.

"Gisteren voor het eerst de BLIZZ kunnen toepassen. Op de brug over de snelweg zag ik een vrouw ineengedoken langs de reling zitten. Auto gedraaid en teruggereden. Door problemen zag ze geen heil meer in het leven. Samen met een andere voorbijgangster rustig met de vrouw gesproken totdat de politie kwam. Ik ben blij dat ik de cursus MHFA gevolgd had en wist wat te doen. Ik ben heel blij dat het goed afgelopen is.'' Rob Kuiten

Koptekst
Youth Mental Health First Aid

Inhoud

Steeds vaker komen er berichten over jongeren en studenten die kampen met psychische klachten zoals burn-out verschijnselen, depressie en/of suïcide. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat circa 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar burn-out verschijnselen hebben.

Uit onderzoek van nieuwsmerk Metro in 2017 kwam zelfs naar voren dat circa 63% van de jong volwassenen in de leeftijd tussen de 18 en 34 jaar al eens een psycholoog heeft bezocht en dat 38% nog in therapie zit. Recent onderzoek wijst uit dat beroepskrachten zoals docenten, jongerenwerkers, medewerkers in het gemeentelijke domein etc. de signalering en ondersteuning van (de groeiende groep) jonge mensen met psychische problemen lastig vinden.

Vaak signaleren wij vragen zoals: “hoe herken je nu psychische problemen, hoe maak je dit bespreekbaar, wat kun je voor iemand betekenen en wat moet je doen in geval van een crisis?”

Sinds 2018 wordt in Nederland de internationaal erkende cursus Youth Mental Health First Aid aangeboden; één van de weinige wetenschappelijk onderbouwde cursussen op dit gebied.

Met de training Youth MHFA vergroot je je kennis over psychische aandoeningen bij jongeren en leer je signalen van mentale klachten herkennen. Je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met een jongere bij wie je mentale klachten vermoedt en hoe je kunt handelen als deze in een crisis verkeert. Met de kennis en vaardigheden die je in de training leert, kun je echt het verschil maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft.

“We hebben binnen verschillende onderdelen van deze school, de cursus YMHFA ingezet. Het is nodig omdat we te maken hebben met psychische problemen bij onze studenten. Deze problemen uiten zich in gedragsproblemen, angstproblemen, somberheidsgevoelens, gedachten aan zelfdoding en automutilatie. Het is moeilijk om op deze problemen te reageren; we zien vaak een overreactie of onderreactie.
Met de cursus YMHFA herkennen de docenten vroegtijdig psychische problemen en kunnen zij handelen in deze situaties. Directeur Summa College, mbo-onderwijs

Koptekst
Opbouw

Inhoud

(Youth) MHFA biedt kennis over en inzicht in psychische problemen. Deelnemers leren in de training hoe zij iemand die psychische problemen ontwikkelt, of in een crisissituatie verkeert, het beste kunnen helpen. De standaard MHFA training gaat over volwassenen met psychische problemen. De training Youth MHFA gaat over jongeren met psychische problemen.

Koptekst
Wie geven deze training

Inhoud

De training wordt gegeven door gecertificeerde trainers van Impluz.

Koptekst
Resultaat

Inhoud

Na het volgen van de (Youth) MHFA training kun jij:

  • Eerste hulp bieden bij psychische problemen.

  • Veelvoorkomende psychische problemen en aandoeningen herkennen.

  • Handelen in een crisissituatie.

  • De juiste hulpdiensten alarmeren.

  • Het stigma over psychische aandoeningen verminderen.

Ervaringsblogs over MHFA

Amber Hes volgde de cursus MHFA. Zij schreef vier blogs over haar ervaringen. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest ze door te klikken op de link.

Mental Health First Aid 1 - Wat je niet leert bij de padvinderij

Mental Health First Aid 2 - Kump goed

Mental Health First Aid 3 - Zoomen in het halfdonker

Mental Health First Aid 4 - Doorbreek de cirkel

Koptekst
Voor wie

Inhoud

De training is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar.

Koptekst
Praktische informatie

Inhoud

Cursusduur

De training MHFA: 4 bijeenkomsten van 3 uur.
De training YMHFA: 4 bijeenkomsten van 3,5 uur.

De MHFA training kun je ook als ‘blended online variant’ volgen. Dan bestaat de training uit 4 uur zelfstudie van een online module en twee online bijeenkomsten (via Zoom) van ieder 3 uur. 

Aantal deelnemers

Advies aantal deelnemers: minimaal 8 deelnemers, maximaal 15 deelnemers.

Koptekst
Kosten

Inhoud

Open inschrijving

MHFA € 300,- per persoon excl. btw.
Youth MHFA € 325,- per persoon excl. btw.

Incompany

Incompany MHFA: 15 deelnemers, € 4.500,- excl. btw.
Incompany YMHFA: 15 deelnemers, € 4.875,- excl. btw.

Het studiemateriaal is hierbij inbegrepen.

Koptekst
Locatie

Inhoud

Wij kunnen de training bij jou op locatie verzorgen, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een locatie van Impluz in Deventer. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Naast de fysieke training, wordt de training ook regelmatig online aangeboden. Neem contact met ons op om de beschikbaarheid te bespreken. Stuur je e-mail naar: info@impluz.nl of bel via 0570 - 604 900.

Koptekst
Accreditatie

Inhoud

De training MHFA is bij V&VN, het Registerplein voor GGZ Agogen en Sociaal Werkers (14 punten) en voor SKJ (Professionals in de Jeugdzorg) geaccrediteerd (16 punten).

De training Youth MHFA is bij het Registerplein voor GGZ Agogen en Sociaal Werkers (16 punten) en voor SKJ (Professionals in de Jeugdzorg) geaccrediteerd (16,50 punten).

Je ontvangt na afronding van de training een certificaat.

Meer weten

Wil je meer weten over de MHFA training of heb je interesse? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Liever telefonisch contact? Dat kan! Bel ons gerust via telefoonnummer 0570 - 604 900.

Ik heb interesse!

Velden met een zijn noodzakelijk
Indien van toepassing
Indien van toepassing

De Dimence Groep respecteert een ieders privacy. Met de verstrekte gegevens gaan wij integer en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om. Voor meer informatie over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken, zie graag onze privacy- en cookieverklaring