Zoë - Draagdoekenproject en jonge moedergroep

Algemeen

 

Ik heb de moedergroep leren kennen door een vriendindie ik al 8 jaar ken en zij vertelde me over de moedergroeptoen ik ongeveer 5 maand zwanger was.

Ik heb toen Selver leren kennen die de moeder groep begeleid. Ze vertelde me wat de moedergroep inhield en het klonk interessant waardoor ik het graag zelf wilde meemaken.

Ik vind de moedergroep heel leuk, omdat ik andere moeders heb leren kennen met ongeveer dezelfde leeftijd en dezelfde situatie. Dezelfde situaties die overeenkomen zijn: weinig geld hebben, jong moeder zijn, mensen die niet in ons geloven, tegen problemen aanlopen en (sociale) angsten. 

Tijdens de groep helpt Selver met veel dingen zoals werk, school en financiën. Ze heeft mij geholpen met afspraken maken met school, zodat ik vanaf volgen jaar kan studeren. Selver doet veel voor de meiden uit de moedergroep. Ze geeft een vertrouwd gevoel en dat voelt erg fijn.

 

Wat andere moeders hebben aan de moedergroep  

Andere moeders geven aan dat zij door middel van de groep naar buiten aan en mensen leren kennen. Ook is het fijn dat zij gehoord en geholpen worden bij hun hulpvraag. We doen activiteiten met de stagiaire Ceren waarbij we over onze situatie praten en we krijgen soms voorlichtingen van o.a. het draagdoekenproject, jeugdbeschermers en kind EHBO.

 

Welk onderdeel is het fijnst
Door middel van de activiteiten die Ceren verzint, kunnen wij praten over onze emoties en dat is fijn. De gezelligheid en het samenkomen is leuk. Moeders herkennen elkaars situatie en proberen tips te geven. Ook is het leuk dat onze kinderen met elkaar kunnen spelen.

 

Welk onderdeel is het lastigst 
Nieuwe mensen leren kennen is soms lastig. En in het begin vond ik het moeilijk om over mijn situatie te praten, maar door de meiden te leren kennen kwamen er al snel overeenkomsten naar boven waardoor de groep vertrouwd voelde. 

 

Samen eten, samen dragen
We eten elke dinsdag samen. Los van dat het gezellig is, is het ook een beetje ontlasten van de moeders. We hoeven een keer niet te koken en we kunnen ontspannen eten, omdat de kinderen bij de oppas zijn. Het draagdoekenproject was heel interessant, omdat ik heb geleerd hoe ik mijn kind dicht bij me kan houden. Dat is fijn wanneer ze ziek of eenkennig is.  

 

Selver houdt verschillende zaken in de gaten onder andere financiën. We hebben soms gesprekken over financiële zaken om te kijken wat we uitgeven en hoe we dat uitgeven. Ook gaat Selver mee naar mijn bewindvoerder. En samen met haar stagiaire maken we een budgetplan. 

 

We houden contact via whatsapp over hoe het met mij en Dunya gaat, of hoe het financieel gaat. En hoe de stand van zaken zijn rondom het proces van mijn vriend. Ook kan ik haar altijd een berichtje doen als ik vragen heb. En we zien elkaar wekelijks bij de moedergroep.

 

Wekelijks doen wij activiteiten die stagiaire Ceren voorbereid en soms hebben wij voorlichtingen en workshops bijvoorbeeld van draagdoekenproject, jeugdzorg voorlichter en binnenkort kind EHBO.

Leuke en minder leuke kanten van jong moeder zijn

Het moeilijke aan jonge moeder zijn is dat mensen niet meer geloven in mij en in dat ik dingen kan bereiken. Ze zien een kind hebben op een jonge leeftijd als belemmering en denken dat je niks meer kunt. Als jonge moeder kun je heel goed eventueel werk, studie en stage combineren. En dat ben ik nu van plan, want ik ga in februari met school starten. 

 

Het moeilijkste aan jonge kinderen vind ik dat er ook momenten zijn dat hun zin willen doordrukken bijvoorbeeld iets blijven vragen en niet begrijpen dat het niet kan. Dus mensen die dit van buitenaf zien, kunnen een vooroordeel hebben over de opvoeding. Ik vind het moeilijk als andere mensen denken dat ik mijn kind niet goed of niet juist opvoed en een vooroordeel hebben, omdat ik jong ben. 

 

Het leukste aan kinderen hebben is de liefde die je krijgt, geeft en deelt. Ik heb het gevoel dat ik nu pas weet wat echte liefde inhoudt en wat onvoorwaardelijke liefde is. Door mijn dochter ben ik zelfstandiger geworden en voel ik mijzelf trots en onafhankelijk. 

 

Alle kleine dingen van een kind zijn leuk bijvoorbeeld eerste tandjes, eerste lach, eerste woorden, eerste loopje en eerste kusje. Alles is speciaal en leuk op zijn eigen manier in elke fase.