Overslaan en naar de inhoud gaan
MHFA voor particulieren-mok in hand

MHFA; Mental Health First Aid (particulieren)

De training ‘Hulp bieden aan mensen met psychische problemen’ leert deelnemers eerste hulp te bieden aan mensen met psychische problemen. Of dit nu in de privé- of zakelijke omgeving van toepassing is. Iedereen vanaf 18 jaar kan deze cursus volgen.

Inhoud

De afkorting MHFA staat voor Mental Health First Aid. Oftewel; eerste hulp bieden aan mensen met psychische problemen. De training MHFA geeft jou handvatten om dit te kunnen doen. Je kunt in diverse situaties te maken krijgen met mensen met psychische klachten. De training is bijzonder geschikt voor diegenen die hier onverwacht mee te maken kunnen krijgen. Dat kan in privésfeer zijn maar ook voor je werk. Tijdens de training leer je de signalen van een psychische aandoening te herkennen en leer je hoe je het gesprek hierover aan gaat. Een actieplan ondersteunt je hierin.

Ook leer je te handelen in crisissituaties zoals bijvoorbeeld suïcide of een paniekaanval.

Mental Health First Aid

MHFA is een training voor iedereen. Wist je dat bijna de helft van de volwassenen in Nederlanders ergens in zijn leven te maken krijgt met mentale klachten? Het is fijn als je leert hoe je hiermee om kunt gaan. Daarom ligt bij de MHFA training de nadruk op contact van mens tot mens. Juist ook als je beroepsmatig handelt. Door het volgen van een MHFA training vergroot jij je kennis en ontwikkel je vaardigheden om deze situaties optimaal tegemoet te treden.

"Gisteren voor het eerst de BLIZZ kunnen toepassen. Op de brug over de snelweg zag ik een vrouw ineengedoken langs de reling zitten. Auto gedraaid en teruggereden. Door problemen zag ze geen heil meer in het leven. Samen met een andere voorbijgangster rustig met de vrouw gesproken totdat de politie kwam. Ik ben blij dat ik de cursus MHFA gevolgd had en wist wat te doen. Ik ben heel blij dat het goed afgelopen is.'' Rob Kuiten

 

Youth Mental Health First Aid

Steeds vaker komen er berichten over jongeren en studenten die kampen met psychische klachten zoals burn-out verschijnselen, depressie en/of suïcide. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat circa 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar burn-out verschijnselen hebben.

Uit onderzoek van nieuwsmerk Metro in 2017 kwam zelfs naar voren dat circa 63% van de jong volwassenen in de leeftijd tussen de 18 en 34 jaar al eens een psycholoog heeft bezocht en dat 38% nog in therapie zit. Recent onderzoek wijst uit dat beroepskrachten zoals docenten, jongerenwerkers, medewerkers in het gemeentelijke domein etc. de signalering en ondersteuning van (de groeiende groep) jonge mensen met psychische problemen lastig vinden.

Vaak signaleren wij vragen zoals: “hoe herken je nu psychische problemen, hoe maak je dit bespreekbaar, wat kun je voor iemand betekenen en wat moet je doen in geval van een crisis?”

Sinds 2018 wordt in Nederland de internationaal erkende cursus Youth Mental Health First Aid aangeboden; één van de weinige wetenschappelijk onderbouwde cursussen op dit gebied.

Met de training Youth MHFA vergroot je je kennis over psychische aandoeningen bij jongeren en leer je signalen van mentale klachten herkennen. Je oefent hoe je het gesprek kunt aangaan met een jongere bij wie je mentale klachten vermoedt en hoe je kunt handelen als deze in een crisis verkeert. Met de kennis en vaardigheden die je in de training leert, kun je echt het verschil maken in het leven van iemand die het psychisch moeilijk heeft.

“We hebben binnen verschillende onderdelen van deze school, de cursus YMHFA ingezet. Het is nodig omdat we te maken hebben met psychische problemen bij onze studenten. Deze problemen uiten zich in gedragsproblemen, angstproblemen, somberheidsgevoelens, gedachten aan zelfdoding en automutilatie. Het is moeilijk om op deze problemen te reageren; we zien vaak een overreactie of onderreactie. Met de cursus YMHFA herkennen de docenten vroegtijdig psychische problemen en kunnen zij handelen in deze situaties. Directeur Summa College, mbo-onderwijs

 

Opbouw

(Youth) MHFA biedt kennis over en inzicht in psychische problemen. Deelnemers leren in de training hoe zij iemand die psychische problemen ontwikkelt, of in een crisissituatie verkeert, het beste kunnen helpen. De standaard MHFA training gaat over volwassenen met psychische problemen. De training Youth MHFA gaat over jongeren met psychische problemen.

 

Wie geven deze training

De training wordt gegeven door gecertificeerde trainers van Impluz.

 

Resultaat

Na het volgen van de (Youth) MHFA training kun jij:

-      Eerste hulp bieden bij psychische problemen.

-      Veelvoorkomende psychische problemen en aandoeningen herkennen.

-      Handelen in een crisissituatie.

-      De juiste hulpdiensten alarmeren.

-      Het stigma over psychische aandoeningen verminderen.

 

Ervaringsblogs over MHFA

Amber Hes volgde de cursus MHFA. Zij schreef vier blogs over haar ervaringen. Benieuwd naar haar verhaal? Je leest ze door te klikken op de link.

Mental Health First Aid 1 - Wat je niet leert bij de padvinderij   https://www.dimence.nl/blog/mental-health-first-aid-wat-je-niet-leert-bij-de-padvinderij

Mental Health First Aid 2 - Kump goed

https://www.dimence.nl/blog/mental-health-first-aid-kump-goed

Mental Health First Aid 3 - Zoomen in het halfdonker

https://www.dimence.nl/blog/mental-health-first-aid-zoomen-het-halfdonker

Mental Health First Aid 4 - Doorbreek de cirkel

https://www.dimence.nl/blog/mental-health-first-aid-doorbreek-de-cirkel

 

Voor wie

De training is geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar.

 

Praktische informatie

Cursusduur

De training MHFA: 4 bijeenkomsten van 3 uur.

De training YMHFA: 4 bijeenkomsten van 3,5 uur.

 

De MHFA training kun je ook als ‘blended online variant’ volgen. Dan bestaat de training uit 4 uur zelfstudie van een online module en twee online bijeenkomsten (via Zoom) van ieder 3 uur.

 

Prijzen 2024

Open inschrijving

MHFA € 432,58 per persoon incl. btw.
Youth MHFA € 472,51 per persoon incl. btw.
MHFA blended online € 306,13 per persoon incl. btw.

Het studiemateriaal is hierbij inbegrepen.

 

Locatie
De training wordt op verschillende momenten aangeboden. Zowel op locatie als online.

 

Accreditatie

MHFA is een geaccrediteerde training.

De training MHFA is bij:
- V&VN en register zorgprofessionals geaccrediteerd (12 punten)
- het Registerplein voor GGZ Agogen en Sociaal Werkers, Maatschappelijkwerk geaccrediteerd (14 punten)
- voor SKJ (Professionals in de Jeugdzorg) geaccrediteerd (14,5 punten).

De training Youth MHFA is bij:
- V&VN en register zorgprofessionals geaccrediteerd (14 punten)
- het Registerplein voor GGZ Agogen en Sociaal Werkers, Maatschappelijkwerk geaccrediteerd (16 punten)
- voor SKJ (Professionals in de Jeugdzorg) geaccrediteerd (16,5 punten)..

Je ontvangt na afronding van de training en het maken van de e-learning een certificaat.

 

Meer weten

Als particulier kun je op de website van MHFA Nederland https://mhfa.nl/impluz-2/ bekijken waar al trainingen gepland staan.

Neem bij vragen of voor incompany trainingen contact met ons op via [email protected] of 0884780128.