Loop je lichter is een loopgroep voor volwassenen met lichte psychische
klachten. Er wordt op maat getraind op de maandag en donderdag van
16:00 - 17:00 uur.
Loop je lichter is een samenwerkingsproject van Impluz Preventie en
AV Daventria 1906.
Aanmelden of meer informatie?
Bel Preventieteam Impluz/Dimence Groep op 0570 - 604 900 of stuur een
e-mail naar info@impluz.nl. Meer info vindt u op www.impluz.nl/cursussen.

 

Jongeren zijn zich niet altijd bewust van het oplopen van spanning in hun lichaam. Daar zijn zogenaamde signaleringsplannen voor ontwikkeld, maar een pak papier werkt natuurlijk niet voor jongeren...

De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Vluchteling' (Wereld Vluchtelingen Dag). Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. Impluz ondersteunt vluchtelingen met trauma middels de interventie Mindspring.

Op 17 mei j.l. gaf koningin Maxima een openhartig interview aan Matthijs van Nieuwkerk op Npo 1.

Gedurende het interview komt ook de suïcide van haar zusje ter sprake en benoemt ze het belang van preventie.

 

Jongeren ervaren klachten als gevolg van Corona. Dat is bekend en wordt door onderzoeken bevestigd. Jongeren hebben meer last van stress, kampen met somberheid, angst, zorgen, en sommigen ervaren meer conflicten thuis.
Als vervolg op de daverende ‘Lockdown open up’ show (https://www.lockdownopenup.nl/) voor het middelbaar onderwijs kunnen leerlingen die dat nodig hebben gebruik maken van de methode ‘Veerkracht als het tegen zit’.

Een goede psychische gezondheid is een belangrijke voorwaarde voor integratie en participatie. Onder invloed van onder andere oorlogs- en geweldservaringen lopen vluchtelingen een hoger risico op psychische klachten (stress, slaapproblemen) of psychische stoornissen (angststoornissen, depressie en PTSS1 ) dan gemiddeld in Nederland; ongeveer 13-25% van de vluchtelingen krijgt te maken met PTSS en/of depressie (bron: Pharos).

Een collega die meestal het hoogste woord heeft, ziet er al wekenlang vermoeid uit en onttrekt zich aan alle sociale activiteiten. Veel mensen weten dan niet wat ze kunnen doen en negeren de signalen, terwijl iemand in de praktijk vaak extra ondersteuning nodig heeft. De cursus MHFA is erop gericht om in dit soort situaties te herkennen of het gaat om mogelijk psychisch leed, en geeft handvatten om te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp (zie MHFA Nederland).

Mind set
Op een laagdrempelige wijze psychische klachten onder jongeren bespreken én bespreekbaar maken. Hiervoor is Mind set opgezet, een nieuw en vernieuwend Deventer platform. Bekende Nederlandse artiesten worden geïnterviewd: zij geven handige tips, delen levenslessen en hun inspirerende verhalen. Deze maand kwam de eerste aflevering online.

Steeds meer jongeren kampen met somberheid en depressieve klachten. Door de Coronacrisis neemt het aantal jongeren met deze klachten ernstig toe. Somberheid en depressie is een lastige thema om te bespreken. Zeker als jongere. Steeds meer relevante Nederlandsen artiesten komen op hun beurt uit voor hun psychische klachten, of spreken zich vrijuit uit over de onzekerheden die bij het artiestenbestaan en opgroeien komen kijken. Ze vertellen erover in hun liedjes, maar ook daarbuiten spreken zij zich uit over deze thematiek.