Ons land kent jaarlijks drie keer meer doden door suïcide dan door verkeersongevallen. 

We weten dat van alle mensen die door suïcide komen te overlijden zo’n 90% een psychische stoornis heeft. Gedachten aan de dood zijn dan ook vaak symptomen van psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. Je kunt eigenlijk wel stellen dat, zoals koorts een symptoom van een longontsteking is, zo zijn gedachten aan de dood een symptoom van depressie. 

 

“Het is een vriend. Als ik eerder met hem had gepraat, was het misschien anders, beter gegaan.” Egbert vertelt over een privé-situatie. Een vriend had het moeilijk; was somber. “We sporten elke week samen en ik zag het gebeuren, weken lang en ik zei niks. Tot hij zich afmeldde.” Het ontroert Egbert: “Toen pas vroeg ik hoe het met hem ging.”

Heel vaak is wat iemand van binnen voelt helemaal niet zichtbaar aan de buitenkant. Dit ‘dubbelleven’ kost een enorme bak aan energie, terwijl alles al zoveel energie kost als je een depressie hebt. Erover praten vinden mensen vaak moeilijk. Moeilijk vanwege schuldgevoelens, schaamte en stigma ("wat vinden andere mensen nu van mij").

Het verhaal van Julia in het artikel hieronder laat goed zien hoe dit in zijn werk gaat en hoe het komt dat ze zich juist nu wat beter voelt.

Deze zitmeditatie in aandacht is een basisoefening vanuit de mindfulness. De oefening is bedoeld voor een ieder die meer wil leren over leven met aandacht. Je leert om even niets te doen, alleen maar opmerkzaam te zijn. Opmerken dat er gedachten zijn en vriendelijk je aandacht weer brengen naar je ademhaling.

Je kunt hem uitvoeren op een stoel of op een meditatiekussen, wat je zelf prettig vindt. Het gaat om de intentie: dat je met aandacht je aandacht volgt.

Gemiddeld genomen krijgt 1 op de 4 Nederlanders in zijn/haar leven te maken met een psychische aandoening. Dat betekent dat zo ongeveer iedereen op een moment in aanraking met psychische aandoeningen. Zelf, óf in de directe omgeving. 

Tips voor deze corona-tijd

Juist nu, tijdens de corona-crisis, is het extra belangrijk elkaar in de gaten te houden. Dat gezin waar toch al wat spanningen leken te zijn en waar ouders en kinderen nu 24/7 in één huis zitten...die alleenstaande moeder die nu niet alleen de zorg voor kinderen, huishouden en inkomen draagt, maar nu ook nog geacht wordt thuis te werken én haar kinderen les te geven...die oudere buurman die er al een tijdje steeds onverzorgder uitzag en de gordijnen nu zelfs niet meer opent, lijkt nu écht te vereenzamen...

De ontwikkelingen omtrent het Coronavirus volgen elkaar in rap tempo op.

In navolging van de persconferentie die zondag 15 maart plaats heeft gevonden en de daaruit voortvloeiende richtlijnen, hebben wij besloten om alle cursussen en trainingen die Impluz organiseert tot 6 april te verplaatsen naar een ander moment.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit bericht neemt u dan gerust contact met ons op.

"Met de kennis die ik nu heb, had ik heel anders gehandeld" aldus cursist Mariska Boer.

RTL nieuws heeft tijdens onze training MHFA gefilmd voor een nieuwsitem over verwarde personen.

Eind vorig jaar is dit uitgezonden (vanaf 2.56 minuten).

https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/4966736/rtl-nieuws-1930-uur

Meer weten over MHFA en trainingsdata? Kijk op:

Ben of ken jij de preventiewerker die wij zoeken?

Klik voor deze mooie vacature in ons fijne team op onderstaande link:

https://www.werkenbijdimencegroep.nl/vacature/preventiewerker-impluz?utm_source=Indeed&utm_medium=organic&utm_campaign=Indeed

Alt

Karin van Doesum, medewerker van Impluz, heeft vandaag een Roos van Elisabeth ontvangen. De ‘Roos van Elisabeth’ wordt jaarlijks door het Elisabethfonds uitgereikt aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maken op het terrein van maatschappelijke integratie van (ex-)psychiatrische patiënten. Karin ontving de roos voor haar jarenlange inzet voor kinderen van ouders met psychische problemen.