Wie ben je en welke cursus geef je?

Mijn naam is Marleen Bosch en in opdracht van Impluz Preventie geef ik de cursus Mental Health First Aid (MHFA).

 

Hoe lang werk je al als trainer?

Ik werk nu ongeveer 5 jaar als trainer, veelal op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bewustzijnsontwikkeling. Sinds begin van dit jaar geef ik ook de cursus MHFA.

 

Welk platform gebruik je voor je digitale trainingen en waarom?

Een klein gebaar kan het verschil maken. We onderschatten vaak de impact die we kunnen hebben op iemands leven. Een klein steuntje in de rug kan al een groot verschil maken!

Veel mensen ervaren stress en spanning in deze tijd. Hoe houd je je balans, hoe vind je rust en ontspanning? Impluz biedt diverse online cursussen aan voor individuen of werkgevers/managers die hun medewerkers een extra steuntje in de rug willen bieden.

In Balans en Mentaal fit

Het zal niet de eerste keer zijn dat een collega met burn-out klachten thuis komt te zitten en dat zijn/haar collega’s vertellen dat ze dit al maanden lang aan hebben zien komen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat collega’s hierover het gesprek met elkaar aan gaan en als dit wel gebeurt, is het ook niet altijd zo dat dit ondersteunend is voor de betreffende collega (ondanks de vaak goede bedoelingen).

Ons land kent jaarlijks drie keer meer doden door suïcide dan door verkeersongevallen. 

We weten dat van alle mensen die door suïcide komen te overlijden zo’n 90% een psychische stoornis heeft. Gedachten aan de dood zijn dan ook vaak symptomen van psychische aandoeningen zoals bijvoorbeeld depressie. Je kunt eigenlijk wel stellen dat, zoals koorts een symptoom van een longontsteking is, zo zijn gedachten aan de dood een symptoom van depressie. 

 

“Het is een vriend. Als ik eerder met hem had gepraat, was het misschien anders, beter gegaan.” Egbert vertelt over een privé-situatie. Een vriend had het moeilijk; was somber. “We sporten elke week samen en ik zag het gebeuren, weken lang en ik zei niks. Tot hij zich afmeldde.” Het ontroert Egbert: “Toen pas vroeg ik hoe het met hem ging.”

Heel vaak is wat iemand van binnen voelt helemaal niet zichtbaar aan de buitenkant. Dit ‘dubbelleven’ kost een enorme bak aan energie, terwijl alles al zoveel energie kost als je een depressie hebt. Erover praten vinden mensen vaak moeilijk. Moeilijk vanwege schuldgevoelens, schaamte en stigma ("wat vinden andere mensen nu van mij").

Het verhaal van Julia in het artikel hieronder laat goed zien hoe dit in zijn werk gaat en hoe het komt dat ze zich juist nu wat beter voelt.

Deze zitmeditatie in aandacht is een basisoefening vanuit de mindfulness. De oefening is bedoeld voor een ieder die meer wil leren over leven met aandacht. Je leert om even niets te doen, alleen maar opmerkzaam te zijn. Opmerken dat er gedachten zijn en vriendelijk je aandacht weer brengen naar je ademhaling.

Je kunt hem uitvoeren op een stoel of op een meditatiekussen, wat je zelf prettig vindt. Het gaat om de intentie: dat je met aandacht je aandacht volgt.

Gemiddeld genomen krijgt 1 op de 4 Nederlanders in zijn/haar leven te maken met een psychische aandoening. Dat betekent dat zo ongeveer iedereen op een moment in aanraking met psychische aandoeningen. Zelf, óf in de directe omgeving. 

Tips voor deze corona-tijd

Juist nu, tijdens de corona-crisis, is het extra belangrijk elkaar in de gaten te houden. Dat gezin waar toch al wat spanningen leken te zijn en waar ouders en kinderen nu 24/7 in één huis zitten...die alleenstaande moeder die nu niet alleen de zorg voor kinderen, huishouden en inkomen draagt, maar nu ook nog geacht wordt thuis te werken én haar kinderen les te geven...die oudere buurman die er al een tijdje steeds onverzorgder uitzag en de gordijnen nu zelfs niet meer opent, lijkt nu écht te vereenzamen...