Overslaan en naar de inhoud gaan
Voordeur met fietsen ervoor

Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP

20.09.2022

Met KOPP worden Kinderen van Ouders met Psychische Problemen bedoeld. Voor deze kinderen/jongeren is het opgroeien in een gezin waar veel spanning of zorgen zijn niet eenvoudig. Het kan variëren van zich zorgen maken, continu alert of op hun hoede zijn, zich schuldig voelen en schamen voor de situatie thuis. Deze jongeren voelen zich vaker eenzaam en onbegrepen en hebben het gevoel dat ze de enige zijn met zo’n thuissituatie.

Inhoud

De afgelopen 25 jaar is er steeds meer aandacht voor kinderen van ouders die psychische en/of verslavingsproblemen hebben. Er is ook een scala aan ondersteuningsmogelijkheden ontwikkeld. Er zijn KOPP-groepen voor alle leeftijden en chatgroepen online. Bij Impluz hebben we verschillend aanbod voor KOPP https://www.impluz.nl/training/kopp-kinderen-van-ouders-met-psychische-problemen.

Karin van Doesum psycholoog en trainer bij Impluz: “Ondanks de ontwikkeling in de afgelopen 25 jaar zien we dat er nog steeds veel kinderen/jongeren geen aandacht en ondersteuning krijgt. Door deze groep in een vroeg stadium een laagdrempelig preventief aanbod te doen, kan worden voorkomen dat ze zelf hulpverlening nodig hebben. Erover praten en het delen van ervaring met anderen kan hen helpen.” Met het motto ‘Praat er over’ is een filmpje gemaakt om meer zichtbaarheid te realiseren voor kinderen/jongeren die opgroeien met ouders die te maken hebben met psychische en/of verslavingsproblematiek. “We willen hiermee de jongeren bereiken en ze handvatten bieden om met de situatie om te gaan. We zien bij onze begeleiding hoe deze groepen opbloeien en steun vinden bij elkaar. Leren praten over dit ingewikkelde onderwerp en dat het hen enorm oplucht als ze merken dat ze niet de enige zijn.”

Video Embed

Accepteer eerst de cookies

Voordat u video's op onze site kunt bekijken moet u eerst akkoord gaan met onze cookievoorwaarden.

Inhoud

Het filmpje is mede gefinancierd door de prijs De Roos van Elizabeth die Karin van Doesum heeft ontvangen voor haar inzet voor KOPP.

Op de website van het Trimbos Instituut staat ook veel informatie voor ouders, kinderen en naasten: https://www.trimbos.nl/kennis/kopp-kov/voor-ouders-naasten-en-kopp-kinderen/.

Meer nieuws

Read more about NIEUW: podcast over Impluz
kind doet handstand
Algemeen

NIEUW: podcast over Impluz

Marjolein en Folkert leggen ons in de aflevering uit wat Impluz doet, wat hun persoonlijke drijfveren zijn en waar ze tegenaan lopen. Beluister de podcast via: https://open.spotify.com/episode
Lees meer
Read more about Van Doesum: Laat ggz focussen op hele gezin
Vader moeder dochter
Preventie

Van Doesum: Laat ggz focussen op hele gezin

"Kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problemen hebben een grotere kans om zelf op latere leeftijd ook in de hulpverlening terecht te komen, die vicieuze cirkel willen we doorbreken."
Lees meer