Overslaan en naar de inhoud gaan
NIET/WEL lekker in je vel

'NIET/WEL lekker in je vel'-campagne in Rijssen-Holten

12.04.2022

In de gemeente Rijssen-Holten wordt de komende weken extra aandacht gevraagd voor de mentale gezondheid. Dat gebeurt met de campagne 'NIET/WEL lekker in je vel' van Impluz, in samenwerking met de gemeente Rijssen-Holten.

Koptekst
Een goede mentale conditie helpt

Inhoud

Dat de campagne in Rijssen-Holten plaatsvindt is niet toevallig. De gemeente heeft er belangstelling voor en Impluz had al langer de wens om een lokale campagne vorm te geven. "De afgelopen coronajaren hebben ons enorm gemotiveerd om nog meer het podium te zoeken dat nodig is", verklaart Deirdre Janné, campagneleider namens Impluz. "Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met psychische problemen. En op dit moment heeft een kwart van de jongeren last van psychische klachten."

Impluz, onderdeel van de Dimence Groep, richt zich op het versterken van de mentale gezondheid. "Bij fitheid denk je al snel aan gezond eten en goed bewegen. Maar denk je wel aan je mentale gezondheid en hoe je die kunt versterken?", vraagt Janné zich af. "Even minder goed in je vel zitten is niet prettig, maar hoort ook bij het leven. Een goede mentale conditie helpt om zo’n periode makkelijker door te komen."

Koptekst
'Hoe is het nu écht met jou?'

Inhoud

De campagne gaat over drie elementen: openheid, zelfcheck en actie. "Dat we niet makkelijk praten over psychische problemen, maakt het vaak niet beter", weet Janné. Als trainer hoort ze het vaak van haar cursisten: "Je blijft ermee zitten, voelt je eenzaam en onbegrepen, en ondertussen krijg je niet wat je nodig hebt. Da’s wel gek, want als je je been breekt, ga je toch ook niet wachten tot het vanzelf over gaat?" De eerste boodschap van de campagne is dus: praat erover. Vertel hoe je je voelt. Maar óók: vraag hoe de ander zich voelt. 'Hoe is het nu écht met jou?'

Koptekst
Oefening, een opbouw en doorzettingsvermogen

Inhoud

Daar hoort bij dat je die vraag ook regelmatig aan jezelf stelt: hoe voel ik mij de laatste tijd? "Als je niet lekker in je vel zit, en dat duurt langere tijd en gaat niet vanzelf over, dan is het tijd om iets te gaan doen."

Iets doen betekent: praten met iemand anders. Familie, vrienden, iemand die je vertrouwt of de huisarts. En het betekent werken aan je mentale conditie door positief te denken, doelen te stellen, te zorgen voor vriendschappen, bewust te leven, leven met een missie, niet piekeren, gezond te leven of problemen aan te pakken. "Mentaal fit worden en blijven is soms een marathon", legt Janné uit. "Dit vraagt oefening, een opbouw en doorzettingsvermogen. Gelukkig kunnen mensen dat vaak zelf, met hulp van fijne mensen om hen heen. Maar als de marathon te zwaar is, dan het is ook prima om extra professionele hulp te vragen."

Koptekst
Informatie en tips

Inhoud

De campagne biedt de komende weken informatie, gericht op inwoners van Rijssen-Holten. Die informatie wordt geboden via flyers, sociale media onder de hashtag #nietwellekkerinjevel, én via 3 ‘workouts’ waaraan de inwoners van de gemeente kosteloos kunnen deelnemen: www.impluz.nl/training/nietwel-lekker-je-vel-workshops

Mensen die hun mentale fitheid uitgebreider willen checken kunnen terecht op www.mentaalvitaal.nl.  Op de site staan ook oefeningen en informatie hoe je zelf aan je mentale conditie kan werken.

Impluz adviseert mensen met enige (lichte) psychische klachten om professionele hulp te zoeken. Dat kan via de huisarts.

Meer nieuws

Read more about NIEUW: podcast over Impluz
kind doet handstand
Algemeen

NIEUW: podcast over Impluz

Marjolein en Folkert leggen ons in de aflevering uit wat Impluz doet, wat hun persoonlijke drijfveren zijn en waar ze tegenaan lopen. Beluister de podcast via: https://open.spotify.com/episode
Lees meer
Read more about Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP
Voordeur met fietsen ervoor
Preventie

Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP

Met KOPP worden Kinderen van Ouders met Psychische Problemen bedoeld. Voor deze kinderen/jongeren is het opgroeien in een gezin waar veel spanning of zorgen zijn niet eenvoudig. Het kan variëren van
Lees meer
Read more about Van Doesum: Laat ggz focussen op hele gezin
Vader moeder dochter
Preventie

Van Doesum: Laat ggz focussen op hele gezin

"Kinderen die opgroeien bij ouders met psychische problemen hebben een grotere kans om zelf op latere leeftijd ook in de hulpverlening terecht te komen, die vicieuze cirkel willen we doorbreken."
Lees meer