Overslaan en naar de inhoud gaan

Piep, zei de muis (4-7 jaar)

"Piep, zei de muis" is een club voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar die extra steun nodig hebben omdat er thuis of in hun directe omgeving veel spanning, angst en stress is. Bijvoorbeeld als een ouder ziek wordt of depressief is. Of als er sprake is van scheiding of ruzie. Of als een broertje of zusje ernstig ziek is.

Reacties van kinderen op stress, angst en spanning
Kinderen kunnen minder goed omgaan met spanning, angst of stress in de directe omgeving dan volwassenen. Ze betrekken veel dingen op zichzelf. Ze kunnen zich schuldig voelen omdat zij denken dat het vast door hen komt dat papa of mama zo verdrietig of ziek is. Kinderen denken vaak: "als ik maar lief ben wordt mijn moeder wel weer beter". Kinderen reageren op deze leeftijd op verschillende manieren op stress en spanning. Ze kunnen heel stil en verdrietig of juist dwars en boos worden. Ze kunnen bang zijn om te gaan slapen, bang om bij hun moeder weg te gaan. En soms plassen kinderen weer in bed.

Praten over gevoelens
Bij de club hebben kinderen veel plezier, kunnen zij vriendjes maken en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Met behulp van een handpop wordt er gepraat over gevoelens waar kinderen mee te maken hebben, zoals verdriet, angst en boosheid. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven. De kinderclub bestaat uit 14 bijeenkomsten van anderhalf uur. Voor de ouders zijn er vijf ouderbijeenkomsten.

In het filmpje hieronder van onze collega's van KOPP KVO Amsterdam Preventie stelt Piep zichzelf voor.In het filmpje hieronder wordt nog wat meer informatie over Piep gegeven.


De training is specifiek bedoeld voor de inwoners van de betreffende gemeente. De kosten worden door de gemeente gedragen; voor de deelnemers is de training gratis. 


De groep die in Almelo wordt aangeboden door professionals van Avedan, Mediant, Impluz, SMD en Wijkracht. Medewerkers van Impluz en Avedan begeleiden de groep. Kinderen uit heel Twente kunnen meedoen. 
Opgeven kan via Avedan www.avedan.nl/activiteit/piepdemuisregio/#single-activiteit-form of [email protected]

Beschikbare data

Startdatum Locatie Voor inwoners van gemeente
16-09-2024 Eniver, ALMELO Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Wierden Meer info / Inschrijven
16-09-2024 Wijk 16, DEVENTER Deventer, Olst-Wijhe Meer info / Inschrijven
19-09-2024 Viderus, Röpcke Zweerslaan 2, 7772 RV HARDENBERG Hardenberg, Ommen Meer info / Inschrijven
03-10-2024 Wijkcentrum de Uitwijk in Zutphen, De Brink 116, 7206 KD ZUTPHEN Lochem, Voorst, Zutphen Meer info / Inschrijven

Niet in jouw gemeente?

Onze trainingen worden aangeboden in je eigen gemeente. Staat de training gepland, dan kun je je direct inschrijven in jouw gemeente. Staat jouw gemeente er niet bij? Meld je dan aan via het interesseformulier. We houden je dan op de hoogte zodra de training in jouw gemeente aangeboden wordt.

Houd mij op de hoogte