Overslaan en naar de inhoud gaan
Moeder en adoptiedochter

Training PIPA

Koptekst
In het kort

Inhoud

De training Preventieve Interventie voor Pleeg- en Adoptieouders helpt jou als professional om de relatie tussen adoptieouders en hun pleeg- of adoptiekind te versterken.

Koptekst
Inhoud

Inhoud

Het pleeg- en adoptieouderschap kan soms wat ondersteuning gebruiken. Denk hierbij aan elkaar leren begrijpen, elkaar te respecteren maar ook een goede relatie met elkaar opbouwen. Deze ondersteuning kun jij bieden na het volgen Preventieve Interventie voor Pleeg- en Adoptieouders (PIPA). De training richt zich zowel op de pleeg-/adoptieouders als op het pleeg-/adoptiekind. Vooral geschikt voor gezinnen bij wie net een kind geplaatst is in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Deze training heeft een preventief karakter.

Koptekst
Achtergrond

Inhoud

De training PIPA geeft uitleg over veilige en onveilige gehechtheid en hoe pleeg- en adoptieouders een veilige gehechtheid kunnen bevorderen tussen hen en hun pleeg- of adoptiekind.

De training PIPA bestaat uit een duidelijk omschreven protocol op cognitief gedragstherapeutische basis en maakt gebruik van mentalisering bevorderende video-reflectie gebaseerd op de Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen. De Cirkels van Veiligheid en Vertrouwen zijn visuele weergaven van de vier gehechtheidsclassificaties van Mary Ainsworth. De training PIPA maakt gebruik van theorie uit het boek ‘Er zijn voor je kind’ van Brok & De Zeeuw (2008).

Koptekst
Opbouw

Inhoud

De training PIPA bestaat uit zeven sessies met verschillende thema’s en twee video-opnames. Op geleide van de hypothesen naar aanleiding van de analyse van de video-opname, legt de behandelaar accenten in de video-reflectie met de pleegouders. Onderstaande thema’s worden behandeld: 

  • Kennismaking en video-opname.

  • Wie is mijn pleegkind?

  • Hoe kun je veilig zijn?

  • Troosten bij woedebuien en afwezigheid.

  • Hoe reageert mijn pleegkind? 

  • Hoe kan ik vertrouwen geven?

  • De rest van het gezin en je eigen valkuilen.

Koptekst
Wie geven deze training

Inhoud

De training PIPA wordt door een GZ psycholoog en/of klinisch psycholoog gegeven.

Koptekst
Resultaat

Inhoud

Na het volgen van de PIPA training kun jij, in jouw begeleiding van pleeg- en adoptieouders en hun pleeg- of adoptiekind, hen leren om elkaar beter te observeren en hen meer vaardigheden aan te reiken om heftige emoties te hanteren bij het kind en van zichzelf. Denk aan verdriet, boosheid, angst en machteloosheid. Maar ook dat pleeg- en adoptieouders meer vaardigheden ontwikkelen om het kind in zijn/haar ontwikkeling te stimuleren.

Koptekst
Voor wie

Inhoud

De training PIPA is voor gedragswetenschappers, wetenschappelijk onderzoekers, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen en jeugdhulpverleners, die werkzaam zijn met pleegkinderen van 0-4 jaar en willen gaan werken met PIPA.

Koptekst
Praktische informatie

Inhoud

Cursusduur 

De training duurt 1,5 dag. Bestaande uit één trainingsdag (van 09.00 tot 16.00 uur) en een halve dag intervisiebijeenkomst (van 09.00 tot 12.00 uur).

Ook mogelijk 

Je kunt aansluitend op aanvraag een supervisietraject* volgen. Vijf keer per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd om casuïstiek te bespreken.

* Deze kosten zijn niet inbegrepen bij de kosten van deelname aan de cursus.

Aantal deelnemers

De PIPA training bieden wij aan bij minimaal 6 deelnemers, maximaal 15 deelnemers.

Koptekst
Kosten

Inhoud

Onze trainingen bieden wij in principe incompany aan. Wil je graag een training op open inschrijving bij ons volgen? Neem dan contact met ons op.

Incompany training met 6 t/m 8 deelnemers: € 5.700,- (excl. btw).
Incompany training met 9 t/m 15 deelnemers: € 10.800,- (excl. btw).

De kosten voor een open inschrijving bedragen € 1.100,- (excl. btw) per deelnemer.

Koptekst
Locatie

Inhoud

Bij een incompany training kies jij de locatie.

Meer weten

Wil je meer weten over de PIPA training of heb je interesse? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Liever telefonisch contact? Dat kan! Bel ons gerust via telefoonnummer 0570 - 604 900.

Ik heb interesse!

Velden met een zijn noodzakelijk
Indien van toepassing
Indien van toepassing

De Dimence Groep respecteert een ieders privacy. Met de verstrekte gegevens gaan wij integer en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om. Voor meer informatie over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken, zie graag onze privacy- en cookieverklaring