Overslaan en naar de inhoud gaan
MHFA voor particulieren-mok in hand

Workshop Hoe help je bij Psychische Klachten

Wat doe jij?

Stel je ziet dat je collega niet zo lekker in zijn/haar vel zit, het lijkt hem/haar allemaal wat teveel te zijn op dit moment, wat doe je dan?

Stel je zoon/dochter is niet meer zo vrolijk, beetje somber, gespannen, praat je er dan samen over?

Stel een vriend/vriendin laat opeens nog maar weinig van zich horen en je twijfelt of het wel goed gaat, is het dan makkelijk om ernaar te vragen?



Hoe ga je dan het gesprek aan?  

 



Steeds meer mensen hebben te kampen met psychische problematiek in deze tijd.

Depressie, angststoornissen en problemen met alcohol en drugs treffen jaarlijks zo’n 1,8 miljoen Nederlanders in de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar. Scholieren ervaren steeds meer druk op school. Ongeveer 840.000 jongeren ervaren mentale uitdagingen en/of klachten en 1 op de 15 jongeren in Nederland kampt met een depressie. Tegelijkertijd neemt de sociale cohesie af en neemt de druk op de arbeidsmarkt toe. In 2019 hadden 1,3 miljoen mensen last van burn-out klachten. En dat terwijl een goede mentale gezondheid geassocieerd is met een 15 tot 20 jaar langere levensverwachting, onder meer door sneller herstel van lichamelijke ziekten. (bron rijksoverheid)


Openheid is essentieel in het voorkomen van (toenemende) psychische klachten en problemen. 

Vandaag de dag, een tijd waarin het mentale welzijn van jongvolwassenen een nieuw dieptepunt heeft bereikt, is het zó belangrijk dat er met hen wordt gesproken over hun psychische gezondheid en waar je terecht kan als je erover wil praten. Want vanzelfsprekend is dat namelijk nog niet.

Veel jongeren denken helaas nog steeds dat zij de enigen zijn die worstelen met angst, somberheid, eenzaamheid en andere psychische klachten. En houden dit daarom nog té vaak voor zich.



Maak het verschil

Tijdens de workshop ontdek je wat je kunt betekenen voor iemand met mentale klachten, en ontdek je het belang van actief luisteren.