Overslaan en naar de inhoud gaan
Groep mensen bij elkaar in kring

Ik maak me zorgen om mijn collega, maar hoe ga ik nu dit gesprek aan?

19.06.2020

Het zal niet de eerste keer zijn dat een collega met burn-out klachten thuis komt te zitten en dat zijn/haar collega’s vertellen dat ze dit al maanden lang aan hebben zien komen.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat collega’s hierover het gesprek met elkaar aan gaan en als dit wel gebeurt, is het ook niet altijd zo dat dit ondersteunend is voor de betreffende collega (ondanks de vaak goede bedoelingen).

Koptekst
MHFA

Inhoud

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het moeilijk vinden om in dit soort situaties het gesprek aan te gaan, en dat is jammer, want we weten ook uit onderzoek, dat mensen in de directe omgeving van iemand met psychische klachten vaak juist ‘het verschil’ kunnen maken.

In de cursus MHFA maken we gebruik van een actieplan om de cursisten te helpen dit gesprek aan te gaan. Dit actieplan zorgt ervoor dat je een leidraad hebt voor een gesprek met mensen in je omgeving om wie je je zorgen maakt. Gedurende de cursus zal je dit actieplan ook daadwerkelijk zelf gaan oefenen met je medecursisten.

Het actieplan heeft verschillende functies:

  • Inschatten of er sprake is van een crisis (en hoe te handelen in geval van crisis).
  • Het helpt jou om het gesprek met de betreffende persoon op een voor hem/haar prettige en gelijkwaardige wijze vorm te geven.
  • Je leert hoe je iemand kunt benaderen en waar je in je benadering rekening mee moet houden.
  • Het actieplan is er tevens op gericht dat je niet alleen het gesprek aan gaat, maar dat je iemand ook motiveert om de stap naar hulp te zetten. Immers, hoe langer iemand met psychische klachten rondloopt zonder de juiste hulp, hoe moeilijker herstel wordt voor diegene.
  • Je leert welke praktische hulp en informatie jij zelf kunt bieden.

Er is een cursus MHFA voor professionals en een cursus MHFA voor particulieren

Meer weten

Wil je meer weten, neem dan contact met ons op via [email protected] of 0570-604900.

Meer nieuws

Read more about NIEUW: podcast over Impluz
kind doet handstand
Algemeen

NIEUW: podcast over Impluz

Marjolein en Folkert leggen ons in de aflevering uit wat Impluz doet, wat hun persoonlijke drijfveren zijn en waar ze tegenaan lopen. Beluister de podcast via: https://open.spotify.com/episode
Lees meer
Read more about Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP
Voordeur met fietsen ervoor
Preventie

Als het thuis stormt: aandacht voor KOPP

Met KOPP worden Kinderen van Ouders met Psychische Problemen bedoeld. Voor deze kinderen/jongeren is het opgroeien in een gezin waar veel spanning of zorgen zijn niet eenvoudig. Het kan variëren van
Lees meer